Körös-Völgyi Sokadalom

BÉKÉS MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET

(5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. Tel.: 66/442-122, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Az Egyesület 1990-ben alakult. 1998. május 29-től közhasznú társadalmi szervezet.

Szervező, fejlesztő munkájával alkotóközösségeket hoz létre, tagjainak és az érdeklődőknek szakmai és esztétikai segítségnyújtást biztosít, előadások, tanfolyamok, népművészeti táborok, kiállítások, pályázatok és egyéb rendezvények szervezésében. Szervezi az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakmai tanfolyamokat. Közreműködik a térség környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében.

Az egyesület tevékenységi körei:

Képzések: Egyesületünk a Kézműves Szakiskolával közösen szervezi a népi kismesterségek középfokú szakmai végzettséget adó tanfolyamait, a Népi Játék és Kismesterség Oktatói és a Népi Játszóház vezetői kurzusokat. Évente 100-120 fő a felnőtt hallgatók száma. Rendszeresek az egyesületi tagok továbbképzései.

TÁMOP pályázati támogatással munkanélküliek, fogyatékkal élők, továbbá kismamák és fiatalok számára szerveztünk szakköröket, táborokat. A résztvevők száma meghaladta a 150 főt.

Táborok: Évente komplex népművészeti tábort szervezünk részben megyei, részben az ország különböző területeiről érkező alkotók számára, és házigazdái vagyunk a Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskolának, stb.  A táborokban résztvevők száma 250-300 fő.

Rendezvények, konferenciák: Más intézményekkel közösen házigazdái vagyunk a kétévenként megrendezendő Országos Textiles Konferenciának. Szervezzük a Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves pályázatunkat, a népi kézművesek számára aktuális témából tartunk konferenciákat. Gondoskodunk részben tagjaink, részben a kívülállók alkotásainak zsűrizéséről. Hat szervezettel közösen évről-évre megvalósítjuk a Körös-völgyi Sokadalmat.

Kiadványok: Az elmúlt évtizedben arra törekedtünk, hogy a megye sajátos népi kézműves hagyományait kiadvány formájában is megjelentessük. A megjelent periodikák száma megközelíti a tízet.

Bemutatkozások: Szervezzük az egyesület tagjainak bemutatkozását, részben a megyében, részben az ország különböző pontjain. A kiállításokon túl rendszeresen részt veszünk a megye jelentősebb „népünnepélyein”, ahol mesterség bemutatókkal, játszóházakkal színesítjük a programot.

Rendezvényeink, eseményeink döntő többsége Békés megyében van. Úgy ítéljük meg, hogy a megvalósult programjaink kiemelt helyet foglalnak el Békés megye közművelődésében. 2014-ben 410 eseményt valósítottunk meg, amelyet közel 90 ezer ember vett igénybe, vagy látogatott.

2002 januárjában, a Kultúra Napján vehettük át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat.

Körös-völgyi Sokadalom 2021.

Néptáncosok találkozója - 2021

Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Székhely:
5600 Békéscsaba, Luther u. 6.

Elérhetőségek:
5600 Békéscsaba Orosházi út 32.
Tel.: (66) 442-122, Tel.: (30) 2997-789
Fax: (66) 442-122, info@bmne.hu

Levelezési cím:
5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz.