Körös-Völgyi Sokadalom

Sajtóközlemény - A XX. KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM

 

XX. KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM

Sajtóközlemény

A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren

2019. június 28 - 30.

 

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat. A nevezetes középkori téglavár előtti tér a rendezvény három napja alatt megtelik élettel, reggeltől késő éjszakáig tartanak a programok. A fesztivál a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban. A színpadi programok során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. Emellett a népi kismesterségek képviselői is jelen vannak a háromnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is beszerezhetők, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák. A családokat bábelőadások, gólyalábasok, kézműves játszóházak és régimódi játszótér várja.

Mit is nyújt a látogatóknak a kézművesek, néptáncosok, népzenészek nagy találkozója?

  • Visszaadja a régi vásárok hangulatát, ahol a népművészetet szeretők és alkotók találkozhattak. Itt kipróbálhatja bárki a kézügyességét, bepillanthat a kulisszatitkokba, hogy hogyan készülnek pl. a fazekas edények, a kötélből font eszközök, hogyan hímeznek az asszonyok, és mivel dolgoznak a fafaragók, a kovácsok. De akár táncra is perdülhet a néptáncosokkal!
  • A gyermekek időutazáson vehetnek részt, amely során a dédszüleik gyermekkorának meséit, játékait ismerhetik meg. A néprajzi könyvek tárgyai megelevenednek a szemük előtt. Megtapasztalhatják, hogy a természet adta kincseket hogyan lehet felhasználni, s hogy akár játékot is lehet belőlük készíteni.
  • A rendezvény egyszerre nyújt ismeretet, élményt és szórakozást a család valamennyi tagjának. Tartalmas színpadi programok – XIII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál, XIII. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, XXIII. Békés Megyei Néptáncosok Találkozója, Békés Megyei Néptáncgála, bábszínház és gólyalábasok, várszínházi előadások várják a sokadalmi térre érkezőket.
  • Az idelátogatók megismerhetik a térség népművészetének jellegzetességeit, hírét vihetik hazánk más tájaira, vagy éppen határainkon túlra.
  • Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthetik a „Dél-alföldi viseletek régen és ma” című kiállítást.

Szeretettel vár mindenkit Gyula városa és a szervezők:

Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány, Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület, Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., Gyulai Várszínház, Népművészeti Egyesületek Szövetsége

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

A rendezvény támogatói: Gyula Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrás Minisztériuma, Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Csoóri Sándor Alap

Lapszemle - Sok ezres sokadalom Gyulán

Kattintson galériánkért! Fotó: Imre György

Sok ezer látogató előtt rendezték meg az immáron tizenhetedik Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű rendezvénysorozatot péntektől vasárnapig Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren. A programon ezúttal is a népművészet értékeit állították középpontba.

Bővebben...

Lapszemle - Töretlen a Körös-völgyi Sokadalom sikere

Kattintson galériánkért! Fotó: Imre György

Péntektől vasárnapig tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű programsorozatot Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren — tájékoztatott az eseményt beharangozó kedd reggeli sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere.

Bővebben...

Lapszemle - Több mint száz kézműves alkotó a fürdővárosban

Fotó: Lehoczky Péter

A népművészeti kultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők a Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű fesztiválon péntektől vasárnapig.

Az előttünk álló hétvégén, péntektől vasárnapig immáron tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű fesztivált a gyulai várnál kialakított sokadalmi téren — jelentette be a helyszínen megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő.

Bővebben...

Lapszemle - Megkezdődött Gyulán a Körös-völgyi Sokadalom

Pénteken elkezdődött a XIV. Körös-völgyi Sokadalom Gyulán.

A Körös-völgyi Sokadalom hagyományosan a gyulai nyári programok fontos része. Az országban a Mesterségek ünnepe mellett az egyetlen olyan rendezvény, amelyen a népművészet a maga komplexitásában van jelen — fogalmazott a XIV. Körös-völgyi Sokadalom péntek esti megnyitóján Gajda Róbert.

Bővebben...

Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Székhely:
5600 Békéscsaba, Luther u. 6.

Elérhetőségek:
5600 Békéscsaba Orosházi út 32.
Tel.: (66) 442-122, Tel.: (30) 2997-789
Fax: (66) 442-122, info@bmne.hu

Levelezési cím:
5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz.